Billede: Årsrapport 2020

Fremgangen fortsætter i de danske biografer

Pressemeddelelse

Pressemeddelelse udsendt af Foreningen af Filmudlejere i Danmark (FAFID) og Brancheforeningen Danske Biografer (DB) d. 2. januar 2020.

Efter en flot finale sluttede 2019 med et samlet billetsalg på 13.208.559 billetter – hvilket er en stigning på 1,59% fra 2018. De 3.464.527 billetter blev solgt til danske film – det giver en markedsandel på 26,23%.

”Det er en flot top ti, hvor alle film er over 300.000 billetter – og som er baseret på film med stor diversitet; der er folkekomedier, dramaer, superheltefilm og familiefilm. Jeg synes listen i sin helhed er en stor cadeau til det danske biografpublikums filmsmag”, siger formand for FAFID (Foreningen af Filmudlejere i Danmark), Mads Nedergaard.

Fremgangen skal ikke mindst ses i lyset af, at der bygges og moderniseres biografer i hele landet som aldrig før. I december åbnede både MovieHouse Ringsted og BIG BIO Nordhavn, og i løbet af 2019 er der blandt andet moderniseret biografsale i Hjørring, Skive, Middelfart, Hårby, Stege, Helsingør og Værløse.

Nordisk Film Biografer har bygget en spritny biograf i Esbjerg og moderniseret biograferne i Lyngby, Fields og på Frederiksberg, så alle sale nu udelukkende har store recliner-stole.

Så i en tid med et stort udbud af medieplatforme fortæller danskerne således, at de stadig har lyst til at forlade sofaen for at opleve en god film i biografen under optimale forhold og med fuld koncentration.

”Det er glædeligt at se den flotte udvikling den danske biografsektor er inde i. Flere nye biografer er åbnet og mange eksisterende har ombygget og forbedret sale og teknik. Det bekræfter kun at en tur i biografen fortsat er et populært valg når man skal se en god film”, siger konstitueret formand for Danske Biografer, Mette Schramm.

TOP 10 – BIOGRAFFILM – 2019
 
#
Titel
Tilskuerantal
1 Avengers: Endgame 574.210
2 Joker 515.660
3 Løvernes Konge 512.232
4 Jagtsæson (dk) 473.622
5 Ser du månen, Daniel (dk) 472.559
6 Frost 2 417.118
7 Green Book 415.339
8 Dronningen (dk) 333.486
9 Star Wars: The Rise of Skywalker 324.455
10 Once Upon a Time in ….Hollywood 323.964

Bemærk: To film med premiere tilbage i 2018, ”Ternet Ninja” (621.463 billetter) og ”A Star is Born” (371.893 billetter), ville have placeret sig i top 10 – ”Ternet Ninja” endda som nummer 1.

Fuld fart på filmåret 2020

Den rigtig gode nyhed er, at 2020 byder på endnu flere gode film fra både indland og udland.

Dansk film lægger hårdt fra land i januar med Anders Refns besættelses-drama ”De forbandede år” (med i Biografklub Danmark) med Jesper Christensen og Bodil Jørgensen samt Mikkel Nørgaards ”Klovn The Final” med Frank og Casper på slap line for sidste gang.

Jesper W. Nielsens thriller om voksenmobning “Undtagelsen” (med i Biografklub Danmark), med Sidse Babett Knudsen, Danica Curcic, Amanda Collin og Lena Maria Christensen, rammer biograferne i slutningen af april.

Til august er Thomas Vinterberg tilbage på dansk med dramaet ,”Druk”, som har Mads Mikkelsen og Thomas Bo Larsen på rollelisten, og til september kommer Henrik Ruben Genz’ “Erna i krig” med Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen og Anders W. Berthelsen.

Og til oktober kan vi glæde os til Martin Zandvliets ”Marco Effekten” – den første af en ny række Jussi Adler Olsen-filmatiseringer med Ulrich Thomsen og Zaki Youssef som de ”nye” Carl Mørk og Assad.

Fra det store udland indledes året med Oscar-bejlerne “Jojo Rabbit”, et komediedrama, hvor 2. verdenskrig opleves fra børnehøjde, og “Bombshell – Opgørets time” (med i Biografklub Danmark), hvor Nicole Kidman, Charlize Theron og Margot Robbie er FOX-nyhedsværterne, der udsættes for grov chikane.

Til marts kommer Disneys live-action remake af succesen ”Mulan” og Greta Gerwigs periodedrama “Little Women” (med i Biografklub Danmark) med Meryl Streep, Emma Stone og Saoirse Ronan. I april vender (film)historiens største agent tilbage i James Bond-filmen ”No Time to Die” – med danske David Dencik som den femte danske skurk i serien.

Til sommer kommer Christopher Nolans internationale thriller, ”Tenet”, som bl.a. er optaget i Danmark, og Tom Cruise tager pilotbrillerne på i ”Top Gun: Maverick”. Til august vender Pete Doctor (bl.a. ”Up” og ”Inside out”) tilbage med animationsfilmen ”Soul”, og til november folder Marvel Studios et helt nyt superhelte-univers ud i ”Eternals”.

De bedste hilsner og med ønsket om et godt 2020,

Mette Schramm – tlf. 20 62 03 17

Formand for DB, konstitueret (Danske Biografer)

Mads Nedergaard – tlf. 40 61 27 69

Formand for FAFID (Foreningen af Filmudlejere i Danmark)

Kontakt

Foto af Sonja Overgaard Olsen

Sonja Overgaard Olsen

Daglig drift - Foreningssekretær