Danske Biografers anbefalinger til medie- og filmforliget

Pressemeddelelse

Der bliver i disse måneder forhandlet medie- og filmforlig som har stor betydning for de danske biografer og for hvad danskerne kommer til at se af danske film fremover. Her kan du læse Danske Biografers holdning, som vi forsøger at fremme undervejs i processen.

Danske Biografer er en brancheforening for alle biografer i Danmark, fra de helt store og kæderne og til de helt små. De store biografer og kæderne sikrer volumen, de mindre bidrager til et attraktivt lokalmiljø og dem der viser smalle film bidrager til flere tonearter end det mainstreamfilmen tilbyder os. Tilsammen; stort, småt og smalt.

Det er foreningens ambition at afspejle disse biografers ønsker og energi. Formålet er at underbygge og bevare eksistensgrundlaget for så mange biografer som overhovedet muligt og at øge publikums besøgsfrekvens. Men biograferne er også lokale kulturhuse som en vigtig brik i lokalsamfundene på niveau med skoler, sportsklubber og indkøbsmuligheder, der er en forudsætning for et Danmark i balance.

Biograferne er med 13 millioner solgte billetter i 2019 danskernes foretrukne kulturtilbud og med 10 millioner i 2022 godt tilbage efter pandemien. Biograferne bidrager til at formidle det danske sprog og kultur, hvor de mange aktive frivillige medvirker til, at børn, unge og ældre får mulighed for et varieret kulturtilbud for yderst begrænsede offentlige ressourcer, da biograferne langt hen ad vejen er selvfinansierede.

Men biograferne er afhængige af, at der udover de udenlandske film produceres danske kvalitetsfilm som danskerne gider se. Store som smalle film fordi det er vigtigt, at vi som et lille sprogområde fortæller danske historier, på dansk. Det giver en national sammenhængs- kraft og et fælles sprog på tværs af generationer, socialgrupper, køn og landsdele.

Den danske filmbranche aftvinger respekt i udlandet og sikre beskæftigelse til tusindvis af danskere, hvorfor det er vigtigt at stå vagt om at bevare en bæredygtig og uafhængig filmbranche der også i fremtiden placerer dansk film på det høje kunstneriske og kommercielle kvalitetsniveau, som har været dansk films varemærke igennem generationer.

Danske biografer arbejder for:

  • At styrke udbredelsen af danske historier, fortalt på dansk.

  • At sikre kommercielt sunde biografer, der kan bidrage med indtægter til hele filmbranchen.

  • At sikre et bredt filmudbud som befolkningen kan samles om hvor de bor.

Danske biografer anbefaler følgende målsætninger for medie- og filmforliget:

29% markedsandel til dansk film:

  • At målsætningen for Det Danske Filminstituts (DFI) filmstøtte fastholdes; således 29% af de årligt solgte biografbilletter skal være til danske film og at de 10 bedst sælgende danske film gennemsnitligt sælger mindst 250.000 billetter. Der foretages en årlig rapportering fra DFI overfor Kulturministeren og branchen, hvor der med fordel kan nedsættes et aftagerpanel som har til opgave at evaluere årets resultat.

Det endelige mål for at statsstøtte danske film må være, at borgerne får indsigt og fælles oplevelser retur. Antallet af solgte billetter er det bedste målepunkt for denne oplevelse da rapporteringen til producenter, distributører, DFI m.fl. er en åben og transparent metode understøttet af Danmarks Statistik.

Hvis danske film skal markere sig såvel nationalt som internationalt og markedsandelen på danske film skal fastholdes, er det vigtigt at der bliver produceret store danske biograffilm og film der er tænkt til biografen, til det store lærred, der bidrager til den danske kulturelle sammenhængskraft.

Der er ikke behov for mange flere film, men primært bedre og større film, hvor den enkelte films produktionsvilkår og økonomi forbedres. Målet er 28-30 film årligt.
Ved at forbedre vilkårene for disse film gør man det igen interessant for instruktører og manuskriptforfattere o.a. at tænke i biograffilm. Store danske film kan generere omsætning, der gør det muligt for de fleste biografer samtidigt at vise de mindre kommercielle danske film og dermed sikre et bredt alsidigt og folkeligt kulturudbud.

Kulturbidrag på 6%

  • Biograferne anbefaler at “kulturbidraget” på de 6% fastholdes hvor mindst halvdelen af det ekstra provenu der kommer deraf, anvendes til at producere flere film der samtidigt kan finansieres bedre. Men vi er åbne for at kulturbidraget kombineres med en investeringsforpligtelse, hvis modellen skrues forsvarligt sammen, og fortsat sikre den nødvendige økonomi til produktion af danske spillefilm.

Bedre finansiering af danske film

  • Danske Biografer finder det vigtigt, at der bliver skaffet så mange midler til veje til dansk spillefilmsproduktion, hvor Kulturbidraget har en effekt, men vi forventer også at der tilføres yderligere finansiering i form af en filmforpligtigelse for de nationale public- service-stationer, DR og TV2, som derigennem bør leve op til deres bidrag til kulturel formidling som dansk spillefilm i høj grad er. Et væsentligt faktum er også, at det er mangefold nemmere at skaffe udenlandsk investering til en spillefilm, hvis producenten kan stille med national finansiering. Ligeledes bør den danske filmbranche tilgodeses med incentives på linje med flere af de filmproducerende EU-lande for derved at øge incitamentet for produktion af spillefilm i Danmark og sikre danske arbejdspladser i en stærk og stolt branche der aftvinger international respekt.

Udbredelse af dansk film til alle danskere

  • Film der vises i biograferne, hvor der laves fornuftige aftale med producenterne om at de senere vises på DR og TV2, udvinder den fuld værdi af en film og når et langt større publikum, hvorfor biograferne ej heller ser sig i konflikt med hverken streaming eller flow-tv. De store udenlandske producenter har anerkendt, at biograferne er den bedste markedsføring af filmisk materiale der senere overgår til streaming og flow-tv. Succes i biografen er lig med succes på andre platforme.

Biograferne finansierer dansk film

  • At biografernes eksklusivperiode, det såkaldte biografvindue, er en del af biografernes normale samlede kommercielle forhold, på linje med filmleje. Vi ønsker at bevare eksklusivperioden som et rent kommercielt forhold der derved sikrer en fornuftigbalance mellem producenternes, distributørernes og biografernes økonomi vel vidende at biografernes indtjening er af særdeles væsentlig betydning for en spillefilms økonomi og dermed forbliver i det økonomiske kredsløb til glæde og gavn for produktion af nye danske spillefilm.

Biograferne anerkender også forståelsen af forskellighed i længden af biografvinduer alt efter hvilken type film der er tale om og hvordan den performer i biografen. Biograferne har ingen værdi i at fastholde et givent biografvindue for en smal film, der ikke er publikum til mens der omvendt er film hvor et længere biografvindue giver god mening, men alle film der er støtte af DFI bør sikres et givent vindue i biograferne. Der er behov for en mere dynamisk vinduesstruktur i samarbejde med DFI, producenter, distributører og biografer, således en film kan spille sit maksimale potentiale ud på alle lærreder og platforme. Det er væsentligt at fremhæve, at et kort biografvindue ikke automatisk resulterer i en større samlet publikumssucces da biografvinduet, udover dem som ser filmen i biografen, bidrager til ”hipe” om filmen, som vil give den endnu flere seere når den overgår til andre platforme.

Der appelleres til, at der ikke markedsføres for, hvornår en film kan ses på streaming eller flow tv før den har spillet færdig i biografvinduet for derved at optimere filmens indtjeningspotentiale til glæde og gavn for alle aktører.

  • Det er i denne sammenhæng dog væsentligt at fremhæve, at straks en film overgår til platforme udenfor biograferne stiger piratkopieringen eksplosivt, hvilket underminere enhver films økonomi og rettighedshavernes immaterielle værdi.

Danske biografer bidrager med kultur og job

  • Danske Biografer er stort set selvfinansierede og appellerer ikke til øget offentlig støtte, men en anerkendelse af biografernes store kulturelle betydning og nødvendigheden af, at der allokeres midler til et sundt produktionsmiljø af danske kvalitetsspillefilm.

Danske biografer anbefaler et bredt forlig der kan holde

  • Danske Biografer anbefaler desuden, at alle aktører i branchen og Folketingets partier søger samarbejde om at formulere en bred aftale for et fremtidigt medie- og filmforlig, som kan skabe de optimale vilkår for alle involverede parter og dermed det bedste udgangspunkt for mange års dansk kvalitetsproduktion.